Contact Us

Please fill in the form on this page and click SUBMIT - we will contact you as soon as possible. Thank you 

Lehmustie 5 As 1
11910 Riihimäki
Finland

358 40 5309246

Treasure of Nepal is an exhibition of the fine crafts of Nepal to be shown at Lahti Art Museum in Finland from September 22, 2016 to January 31, 2017

näyttely

Näyttely

Vuoden 2016 syyskuussa Lahden taidemuseossa avautuu Gary Wornellin kuratoima nepalilaista taidekäsityötä esittelevä näyttely. Se koostuu valokuvista, videoista ja niin uskonnolliseen kuin maalliseenkin tarkoitukseen valmistetuista esineistä, joita Wornell on kerännyt yli 1,5 vuoden ajan Kathmandun laakson alueelta.

 

Tässä joitakin näyttelyssä esiteltävistä käsityömuodoista: kuparin valaminen, kultaus, metallikaiverrus, puukaiverrus, kivikaiverrus, kankaan- ja mattojen kudonta, Thangka-maalaus, paperin valmistus ja koristelu, rummun valmistus, suitsukkeiden ja rukouslippujen valmistaminen.

Nepalinkävijät ovat nähneet lukuisia tällaisia esineitä eri puolilla maata sijaitsevissa luostareissa ja temppeleissä, mutta harvat ovat nähneet niiden valmistamista. Nepalin aarre -näyttely pyrkii esittelemään nepalilaisia ja heidän työtään ennennäkemättömällä tavalla. Kehittyneessä maailmassa käytetty teknologia on tehnyt käsityötaidoista tarpeettomia ja meiltä on kadonnut tuntuma käsillä tekemisen luovuuteen. Näyttely on kunnianosoitus näille käsityöläisille. Samalla se tarjoaa ainutlaatuisen näkymän Nepalin kulttuuriperintöön vuonna 2016.

Muutos ja kehitys

Nepal muuttuu nopeassa tahdissa niin sosiaalisesti, taloudellisesti kuin ympäristön kannalta. Koulutus tarjoaa mahdollisuuksia yhä useammille nuorille nepalilaisille. Lukutaidottomuus alkaa olla menneisyyttä. Internetin välityksellä lapset ovat tekemisissä maailman kanssa, josta heidän vanhempansa olivat tietämättömiä aloittaessaan ammattinsa harjoittamisen. Nuoret voivat tehdä laajemmin elämäänsä koskevia valintoja ja monet matkaavat kehittyneisiin maihin luomaan sellaisia uria, jotka eivät ole tällä hetkellä mahdollisia Nepalissa. 

Kouluttamattomien käsityöläisten lapset näkevät maailman hyvin erilaisena kuin vanhempansa. Perheiden perinteistä luopuminen omassa yhteisössä on vaikeaa. Seuraavien 20 vuoden aikana ammattitaitoiset, nyt uransa parhaassa vaiheessa olevat käsityöläiset ikääntyvät ja siirtyvät eläkkeelle. Heidän paikalleen on tulossa yhä vähemmän ihmisiä. Tämän kansan perinteet ovat hyvin pitkät: tavat ja arvot eivät muutu käden käänteessä, mutta ympäri Kathmandun laaksoa sijaitsevat pienet työpajat tulevat väistämättä kohtaamaan vaikeuksia uusien tekniikoiden viedessä niissä käsillä tehtävän työn.

 

 

LAHTI Art Museum

September 23, 2016 to
January 28, 2017

Location

Vesijärvenkatu 11 A
Box 113
FIN-15111 Lahti

Web site

Lahti Art Museum

Hours

Tuesday - Friday  9.00 - 17.00
Saturday, Sunday
11-16
Monday closed